Accord

Actavis Bulgaria


Съобщения за пресата

28 ФЕВРУАРИ 2017 / Без категория

 

Актавис подкрепи национален дебат за важните политики и предизвикателства в здравеопазването

Actavis GM during the debate on Healthcare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Днес се състоя национален дебат „Отговорно за здравето – важните политики, ключови предизвикателства, възможни решения”, в която взе участие и Николай Хаджидончев в качеството му на Председател на БГФарма и Изпълнителен директор на Актавис ЕАД – компания на Тева.

Актавис беше основен спосор на събитието, организирано от сп. Мениджър, чиято амбиция е да потърси и формулира общи решения с гарантирана приемственост от всички отговорни и ангажирани в каузата за здрава нация страни – бизнес, бъдещо правителство, медицинска общност, пациенти.

Начало на сериозния и отговорен дебат за здравето дадоха представители на браншовите организации във фарма индустрията, както и на най-големите съсловни организации, очертаха очакванията на бизнеса, медицинската и пациентската общност към бъдещото управление в сферата на здравеопазването. В първия панел, освен Николай Хаджидончев, участваха проф. д-р Асен Гудев, председател на Съюза на българските медицински специалисти, проф. Илко Гетов, председател на Български фармацевтичен съюз, представители на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, ARPharM, AMGEN.

Николай Хаджидончев призова следващото Народно събрание да постигне консенсус за развитието на здравеопазването и на лекарствената политика за следващите 10-15 години. По думите му прогенеричната политика, която оптимизира разходите за медикаменти, осигурява средства за иновативни терапии и постига адекватно лечение на пациентите, трябва да е сред държавните приоритети. Г-н Хаджидончев изтъкна и важната значимост на генеричната индустрия за България и като работодател информирайки, че у нас тя осигурява близо 15 000 работни места (10% от заетите в генерично фармацевтично производство в Европа).

Въвеждане на електронно здравеопазване и демонополизацията на здравната каса са водещите приоритети в бъдещите здравни политики на основните политически партии, стана ясно по време на основния, втори панел на националния дебат, в който участваха д-р Даниела Дариткова-Проданова, кандидат-депутат от ПП ГЕРБ, проф. д-р Георги Михайлов, изпълнителен директор на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания ЕАД, София, кандидат-депутат от коалиция „БСП за България“, д-р Султанка Петрова, кандидат-депутат от Коалиция „Обединени патриоти“ и д-р Ваньо Шарков, бивш зам.-министър на здравеопазването и кандидат-депутат от Реформаторския блок.

Необходима е дългосрочна визия за развитието на здравеопазването, която да доведе до правилното разходване на публичните средства, осигуряването на достъп до иновативни терапии, по-добри грижи за българския пациент и удовлетвореност на медицинските специалисти. Около това се обединиха всички участници в края на дебата.  • Назад
  • Печат
  • Изпрати